Biografie

aukjevginneken

Aukje van Ginneken werd geboren op 25 februari 1982 in Nieuwegein. Naast haar middelbare schoolopleiding volgde Aukje reeds op jonge leeftijd diverse zang-, dans- en acteerlessen op een theaterschool.

Dankzij haar rol in de musical Oliver Twist op 14-jarige leeftijd, werd Aukje ontdekt door een modellenbureau. Zo speelde ze tijdens haar tienerjaren onder meer een rol in een informatief filmpje voor het Nederlands Zuivelburo, een commercial voor Always en Nationale Bioscoopbon.

Om haar talenten verder te ontwikkelen meldde Aukje zich in 1997 aan op de muziekschool in Breda. Twee jaar later stond ze in de finale van het RTL4-programma Monte Carlo Soaptalent. Dit leverde haar de vaste rol op van Charlie Fischer in de dagelijkse soap Goede Tijden Slechte Tijden. In 2001 bracht Aukje samen met 3 GTST-collega’s ter gelegenheid van de 2000ste aflevering de single “Ongelofelijk” uit. De single wist in de single top 100 de 26ste plek te bereiken en overleefde 14 weken in de hitlijst.

Na haar vertrek bij GTST vertolkte ze eind 2003 de rol van Daya in de multimedia soap Jong-Zuid en zong ze de titelsong van de film De Pinguins, reddertjes van de zee, waarin ze bovendien de stem van Luna voor haar rekening nam. Daarnaast lag een nieuwe uitdaging in het theater. Aukje speelde namelijk vanaf 4 september 2004 de rol van prinses Madeleine in de musical Hameien, die gebaseerd was op de tv-serie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer”. Ze nam hierbij het stokje over van Kim-lian van der Meij, die de rol eerder vertolkte.

In september 2005 bracht Aukje samen met zus Marieke van Ginneken de single “Be where you wanna be” uit, die vervolgens 7 weken in de single top 100 heeft gestaan. Samen met Marieke was ze in dat najaar te vinden op de bühne door het hele land.

In december 2006 beviel Aukje van haar zoon Fedde, waarna in februari 2007 een boek met zwangerschapservaringen werd gepubliceerd, dat de naam Baby! droeg. Hiermee had ze de smaak voor het schrijven te pakken en samen met zus Marieke schreef ze hierna een maandelijkse column in het blad Kinderen. Ook was ze in datzelfde jaar één van de deelnemers van het televisieprogramma Dancing with the Stars en werd ze een veelgevraagd stemactrice voor commercials en tekenfilms. Het acteren zette ze op het een laag pitje door zich te richten op haar gezinsleven. In oktober 2008 werd ze dan ook voor de tweede keer moeder van dochter Josje.

Vanaf mei 2009 pakt Aukje het acteren weer op. Na enkele filmprojecten maakt ze haar toneeldebuut in het stuk Ontboezemingen, een humoristisch drama over borstkanker. Deze voorstelling won in 2011 Avro’s Toneelpublieksprijs. In juni 2012 speelde Ontboezemingen op het Feminino Theaterfestival op Curaçao.

Haar terugkeer op de Nederlandse televisie maakte ze als presentatrice van het programma Feiten en Fabels, dat wekelijks te zien is op SBS6. Momenteel is ze bezig met de opnames voor ‘Mama’s Wereld’, een programma voor aanstaande moeders dat in het voorjaar van 2016 te zien zal zijn bij RTL4, tevens is ze in verwachting van haar derde kindje.